Doma Aktualno VIDEO: Plaz odnaša hrib, RTH se spreneveda

VIDEO: Plaz odnaša hrib, RTH se spreneveda

V Trbovljah na Kipah že desetletje obratuje motokros proga, ki jo člani MX kluba Zasavje urejajo in vsako leto dopolnjujejo – kolikor jim dopuščajo finance.

Po tem, ko so umirili strasti okoliških prebivalcev zaradi hrupa, strogo določili termine treningov, ti so največ dvakrat tedensko in ko so po celotni progi razpeljali odvodnjavanje, namakalne sisteme in še marsikatero drugo stvar so soočeni z novimi težavami.

Dolinarja skrbi, kaj bo z njihovo progo, če se uresničijo njegovi strahovi?

Do pred dveh let problemov na progi ni bilo. Ko pa je rudnik nad progo uredil cesto in očitno napačno uredil odvodnjavanje, so se pojavile težave. Vsako deževje jim na progo prinese več materiala, ob nalivih nastane sredi proge malo jezero, lani pa so reševali celo plaz. Jani Dolinar, prvi mož zasavskih motokrosistov le s težkim srcem spremlja vsak dež in čaka, kdaj bo del hriba pristal na njihovi progi. Pot nad progo je dobrodošla in ureditev le te Dolinar pozdravlja, le brez pravilnega odvodnjavanja ne bo šlo.

Prazne obljube ne štejejo kaj

Ker je Dolinar na rudniku naletel le na obljube je za pomoč prosil še na občini. Ti so si območje ogledali in čakajo mnenje strokovnjakov, nam je zaupala Urša Goršek Poznič, direktorica občinske uprave.

Več kot očitno je vso zemljišče nad progo, tudi nad cesto v lasti Rudnika Trbovlje-Hrastnik.

Traso so si po našem poizvedovanju ogledali tudi predstavniki RTH je dejal Urban Berger, a niso ugotovili nič posebnega. “Kar se kamenja in plazenja tiče ni videti sprememb” površina nad potjo pa je v domeni cementarne še doda Berger. “Mi smo v tem delu samo zasuli razpoke, ki so bile verjetno posledica odkopavanja in uredili odvodnjavanje proti Neži. Več posegov pa z naše strani tu ni predvidenih.” 

Stvar pa ni tako preprosta. Posnetki proge po dežju jasno kažejo na težave, ki jih voda povzroča na terenu. Jašek, skozi katerega naj bi potekalo odvodnjavanje pa, kot kaže, voda v zadnjih dveh letih ni stekla.

VIDEO plazenju po dežju:

Print Friendly, PDF & Email