Doma Aktualno VIDEO: Varnost v Hrastniku boljša!

VIDEO: Varnost v Hrastniku boljša!

Prvi mož hrastniške policije Marjan Turnšek ocenjuje, da je bilo leto 2018 na področju varnosti v Hrastniku boljše kot leto prej.

Komandir PP Hrastnik, Marjan Turnšek

Obravnavali so namreč manj kaznivih dejanj, v letu 2017 99, pet manj pa lani. Boljša je bila tudi raziskanost teh dejanj, saj so preiskali 55, leto prej pa 47 kaznivih dejanj in preiskanost je bila tako 57,9 odstotna.

Kaj je komandir povedal za naš portal?

Prevladovala so premoženjska kazniva dejanja, od tega 20 tatvin, 9 poškodovanj tujih stvari in 8 vlomov. Od hujših kaznivih dejanj so štirikrat obravnavali neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter 6 kaznivih dejanj nasilja v družini.

Gospodarske kriminalitete so se lani v Hrastniku lotili desetkrat in zabeležili dve kaznivi dejanji več kot leto prej. Uvedli so celo dve finančni preiskavi, eno hišno in eno osebno preiskavo.

Večina prometnih nesreč v naselju

Število prometnih nesreč šteje 45 in smrtne žrtve ni bilo, štiri nesreče več so se zgodile v letu 2017, ena s smrtnim izidom. Večina prometnih nesreč se je zgodila v naselju, še poroča Turnšek in doda da kritičnih točk ne bi izpostavljal, je pa potrebna zbranost in previdnost po vsem mestu.

Največkrat je prometni nesreči botrovala neprilagojena hitrost (13), nepravilna stran in smer vožnje je bila krivec v osmih nesrečah, 7 napačnih premikov vozil in 5 neupoštevanj pravil o prednosti. Ukrepov s področja varnosti prometa so lani izvedli več kot leto prej, kar 2004 (101 več kot v 2017). Od tega pa je bilo izdanih manj plačilnih nalogov in bistveno več opozoril. Hrastniški policisti so lani zasegli 12 vozil.

2017 2018
Prometna varnost (skupaj ukrepi) 1093 2004
plačilni nalog 1333 1213
opozorilo 472 685
obdolžilni predlog 46 64
hitri postopek brez obrazložitve 6 13

vir: PP Hrastnik

Zakon o varstvu javnega reda in miru so v Hrastniku lani kršili 93 krat, Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami pa 39 krat (leto prej 27). Bilo je tudi 18 kršitev po Zakonu o zaščiti živali in 5 po Zakonu o orožju.

Ilegalnih prebežnikov v Hrastniku lani niso obravnavali, so pa ugotovili 26 kršitev zakonodaje tujcev.

Po besedah komandirja so se policisti usmerili tudi v preventivno delo, predvsem na področju osnovnih šol. Sodelovali so v skupnih šolskih projektih in pri kolesarskih izpitih.

Print Friendly, PDF & Email