Doma Aktualno VIDEO: Zasavski psi letos že osemkrat v reševalni akciji

VIDEO: Zasavski psi letos že osemkrat v reševalni akciji

Letos so v Kinološkem društvu Zagorje, ki pokriva regije Zasavje, Posavje in Dolenjsko, sodelovali v 8 akcijah. To je kar polovica vseh akcij, ki so bile letos izpeljane v vseh 7 regijah, nam razloži Alojzij Klančišar predsednik KD Zagorje.

V Zagorju je te dni potekal že 26. tabor reševalnih psov, pod okriljem Kinološkega društva Zagorje. Na taboru so gostili 170 udeležencev iz kar 7 držav, ki so bili razdeljeni v 20 skupin. Od četrtka do nedelje so pokazali svoje znanje v reševanju ponesrečencev iz ruševin, iskanja v naravi in mantrailinga.

Zadnji “zasavski” akciji pred dvema letoma

Zadnji akciji, ki so jih obravnavali v Zasavju, sta se zgodili pred dvema letoma, ko so iskali pogrešani osebi. Zaključek teh akcij je bil žal neuspešen, saj je šlo v obeh primerih za samomor oziroma umor. Žal tudi to spada k temu delu, ki ga reševalci s svojimi psi opravljajo prostovoljno, pove Aleš Udovč, vodja skupine za iskalne pse pri Kinološki zvezi Slovenije.

Ob vprašanju, kaj mora dober reševalec znati se Klančišar razgovori. Poleg tega, da zna obvladovati svojega štirinožnega prijatelja v vseh razmerah, je potrebno znanje prve pomoči, poznavanje vetrov in pretoka zraka, osnov človeške psihologije in še mnogo več. Ravno zaradi tega reševalci hodijo na mnoga predavanja in izobraževanja, na svoje vaje pa večkrat povabijo gorske in jamarske reševalce, da si predajajo znanja.

Več pa si lahko ogledate v spodnjem video prispevku:

Print Friendly, PDF & Email