Doma Aktualno “Viseči vrtovi” v Trbovljah

“Viseči vrtovi” v Trbovljah

Dom upokojencev Franca Salamona Trbovlje, ki šteje kar 90 varovancev je pred dobrim mesecem in pol praznoval že 40. obletnico delovanja. Obletnice, ki je potekala pred domom so se udeležili vsi varovanci in zaposleni. Povabili pa so tudi vse Trboveljčane, svojce, kolege iz drugih občin in vse tiste, ki prispevajo k domu.

Po štirih desetletjih čas za spremembe

Na dan praznovanja so otvorili tako imenovano Prijazno steno. Danica Hren, direktorica doma nam je razložila, da so se odločili slikati nekaj stanovalcev in njihove slike razobesiti na steno v jedilnic. »Tako se lahko stanovalci vsakodnevno pogledajo in so ponosni, da živijo v našem domu« je še dodala Hrenova.

Direktorica nam je zaupala še, da so dom skoraj v celoti obnovili. Preuredili so ves stanovanjski in negovalni del (razen eno nadstropje in pol). Preuredili tudi dnevne prostore. V prihodnje pa imajo v planu dokončanje negovalnega oddelka, preureditev recepcije, pridobitev frizerskega salona in ureditev kuhinje. Poleg teh del imajo željo po velikem projektu, ki so ga poimenovali po enemu izmed sedmih čudes sveta – »(Babilonski) viseči vrtovi«.

Nadstandarden objekt nad centrom

S temi besedami je direktorica opisala projekt »visečih vrtov«: »To bo velik projekt čez cesto doma, zraven tenis igrišča. Želimo si postavit velik objekt, ki bo nadstandarden. To pomeni, da bomo imeli samo enoposteljne sobe. Iz sob bo prehod direktno na vrt. V domu bomo tako zmanjšali sto postelj. V teh novih prostorih bi imeli tudi posebno enoto za demenco in enoto za paliativno oskrbo ter oskrbovana stanovanja. Projekt imamo že pripravljen, iščemo samo še finančna sredstva.«

Prijazna stena v Domu upokojencev Franca Salamona Trbovlje.

Tudi v Domu upokojencev Franca Salamona se soočajo s kadrovsko krizo – predvsem v negovalnem oddelku. Po besedah Danice Hren ima nekdo, ki je zaposlen v domu, kjer skrbi za nekoga 24 ur svoje poslanstvo. To poslanstvo se izkazuje v empatiji, v višjem socialnem čutu, da ima rad ljudi in da jim pripomore. Oči si ne zatiskajo, kader tudi odhaja, vendar imajo to srečo, da imajo kar nekaj pripravnikov, ki se odločijo ostati.

Print Friendly, PDF & Email