Doma Aktualno Vsak dan manj zdravnikov, se lahko zdravstveni dom celo zapre?

Vsak dan manj zdravnikov, se lahko zdravstveni dom celo zapre?

Bo Hrastnik izgubil vse zdravnike? Velik problem je povsod po Sloveniji, opozarja v.d. direktorja Gregor Pajić, ki je predloge, kako do novih zdravnikov, pošiljal od ministrstva do zdravniške zbornice, a zaenkrat naletel na gluha ušesa. V Hrastniku pa odhajajo eden za drugim ...

Druge rešitve, kot uvoz zdravnikov trenutno ne vidim, je povedal direktor. Zdravnikov manjka povsod in kar je žalostno se o kvaliteti sploh ne pogovarjajo, zdravnikov enostavno ni, potrebujejo jih že včeraj. Tisti, ki so, pa so preobremenjeni.

Direktor ZD Hrastnik, Gregor Pajić

Trenutno v ZD Hrastnik delujejo 3 ambulante ter 2 koncesionarki zasebnici, ena v Hrastniku in ena na Dolu. Že smo poročali, da v oktobru Hrastnik zapušča ginekologinja Jelka Markovič Grahek, ki jo že in še bo nadomeščala dr. Cvetka Skušek Fakin. Že nekaj časa se govori, da naj bi odšli tudi Trifonijeva in Agreževa »Ko sem prevzel vedejevstvo sem imel dve odpovedi že na mizi, a sem zdravnici poskusil zadržati« opiše situacijo, v katero je vskočil, direktor Gregor Pajić.

In danes je situacija takšna – v odhajanju je ginekologinja, dr. Markovičeva. Odšla je dr. Vesna Trifoni in decembra odhaja tudi družinska zdravnica dr. Monika Mlinar Agrež. Kaj to pomeni za Zdravstveni dom Hrastnik in kaj za paciente?

Problem popolnoma enak kot pred letom dni

Problem ni hrastniški, opozori župan Marko Funkl, temveč vseslovenski. Zdravnikov družinske medicine enostavno ni dovolj. Prav zato so zdravniki preobremenjeni, kar je v Hrastniku jasno in glasno opozorila dr. Aleksandra Jutreša Prah in pripravila celo rešitev, ki pa jo takratni župan Miran Jerič ni želel slišati. Župan je odšel, problem pa še kako ostaja.

Vsak dan v tednu med 7. in 20. uro mora biti prisoten zdravnik, je odločen Funkl. Sicer pa bi bila možnost za razbremenitev zdravnikov 24-urno nujno reševalno vozilo, kjer bi za paciente poskrbeli reševalci, kar je bil predlog Jutreševe že pred več kot letom dni.

Na razpise se ne prijavi nihče

Ves čas so odprti razpisi, prijav ni, še doda Pajić in zagotovi, da vztrajno iščejo tudi študente medicine, ki bi jih štipendirali in tako že prav čas iskali nove kadre.

V zadnjem času veliko delajo na medsebojnih odnosih, nam potrdi tudi zdravstveno osebje hrastniškega doma. Naš sogovornik velik poudarek daje na izobraževanjih in na zadovoljnih zaposlenih. V končnem seštevku to občutijo pacienti. A zdravnikov še vedno ni oziroma jih je vsak dan manj.

Popravljajo stare težave

In, če kadrovske težave odmislimo, se zdravstvenemu domu vsaj na področju vzdrževanja obetajo boljši časi. Lotili so se urejanja kanalizacije, rešujejo večletno zamakanje v spodnjem nadstropju, preuredili bodo ženske garderobe, dodali so sobo za čistilke, počasi bodo zamenjali vsa stikala, prenovili prostor fizioterapije in zagnali novo prijaznejšo spletno stran.

Print Friendly, PDF & Email