Doma Aktualno Vsak lahko spremeni vsaj nekaj malega na bolje

Vsak lahko spremeni vsaj nekaj malega na bolje

Hrastničanka Mateja Planko je v knjižnico prišla takoj po študiju, po 7 letih pa prevzela vodenje le te in končala še magistrski študij. V času njenega vodenja je knjižnica spremenila lokacijo in dobila leta 2010 povsem novo podobo, zasluge gredo, kot sama pravi – prav vsem v knjižnici in na Občini.

Kaj so bile vaše prve spremembe, izboljšave?
Uvedli smo veliko novih projektov, ki privabljajo obiskovalce v knjižnico. Naj omenim samo bralni krožek, bralno značko Hrastničani beremo, Poletni festival hrastniške knjižnice …
Kot veliko prednost ob prevzemu funkcije sem si štela dejstvo, da sem zaposlena v hrastniški knjižnici in zelo dobro poznam organiziranost le-te, knjižnično dejavnost, uporabnike in nenazadnje tudi same delavce. Uporabniki zelo radi zahajajo v našo knjižnico. To je lahko zelo velika motivacija za direktorja in zaposlene v knjižnici za nadaljnji razvoj knjižnice.

Ljudje knjižnico potrebujemo. Knjižnico smo razvili v kulturno in družabno središče kraja, stičišče medosebnih srečevanj, spoznavanj in zabave.

Ali je knjižnica le izposoja knjig ali še kaj več?
Danes knjižnica ni več zgolj izposojevalnica knjig, ampak je postala tudi družabno središče. Otroci pri nas delajo domače naloge, se pogovarjajo, izmenjujejo izkušnje in podobno. Veseli smo, da se občani pri nas izobražujejo, uporabljajo računalnike in internet v e-knjižnici, berejo časopise, se srečujejo z enako mislečimi na kulturnih večerih, se udeležujejo in podpirajo naše projekte, ali preprosto uživajo v lepem ambientu občinske knjižnice.

V Hrastniku lahko beremo tudi v senci, na ležalnikih?
F.U.L. K.U.L. knjižnica je knjižnica na prostem in je zamišljena kot priročna zbirka branja. Med nabranimi knjigami so zastopane vse zvrsti in mnogi formati, predvsem pa takšni, ki najbolj prijajo v mirnem okolju narave.
Obeta se festival, koliko let že?
Festival smo prvič organizirali v letu 2010, tako da je letošnji že osmi po vrsti.

Kakšno je zanimanje, obisk?
S strani občanov dobivamo pozitivne odzive. Zadovoljstvo naši obiskovalci potrjujejo s številčnostjo na dogodkih. Veseli nas, da se med udeleženci splete veliko prijateljskih vezi, povezujejo se ljudje različnih generacij, si izmenjujejo izkušnje ter pridobivajo nova znanja. S festivalom skušamo razvijati knjižnico kot izjemno pozitivno socialno okolje za ljudi vseh starosti. Upam, da se bodo obiskovalci tudi letos v dneh našega Poletnega festivala počutili dobro, da si bodo pridobili nova spoznanja in postali še bolj ponosni na naš kraj, ki ima bogato zgodovino in perspektivno bodočnost, če se bomo zanjo vsi potrudili.

Vključili ste se tudi v politiko, zakaj?
Ker želim in verjamem, da lahko vsak v svojem lokalnem okolju izkoristi priložnost, da vsaj nekaj malega spremeni na bolje.

In še vaš pogled na Hrastnik, Zasavje?
Hrastnik je moj domači kraj in vedno bom dejala, da je to najlepši kraj na svetu. Malo več moramo narediti še na razpoznavnosti našega kraja in ga prikazati tudi turistom v vsej lepoti, ki jo naš kraj premore.

Poletni festival knjižnice se začenja že danes. PROGRAM SPODAJ:

Poletni festival hrastniške knjižnice od 14.06. do 16.06.2017

Sreda, 14. junij 2017

12.00-17.00 F.U.L. K.U.L. knjižnica

(F. fantazija branja U. užitek L. listanje K. knjiga U. ustvarjanje L. ležalnik)

(Lokacija: park in otroško igrišče za Log 7 – v primeru dežja, knjižnice ne bo na omenjeni lokaciji)

F.U.L. K.U.L. knjižnica je knjižnica na prostem in je zamišljena kot priročna zbirka branja. Je kotiček za branje, druženje, ustvarjanje in sprostitev. Med nabranimi knjigami bodo zastopane vse zvrsti in mnogi formati, predvsem pa takšni, ki najbolj prijajo v mirnem okolju narave.

18.00 Otvoritev Poletnega festivala hrastniške knjižnice (Lokacija: Knjižnica Hrastnik)

Nagovor župana Občine Hrastnik Mirana Jeriča

Pogovor o gasilstvu v Hrastniku. Gostje večera: Timotej Funkel, predsednik GZ Hrastnik, Slavko Draksler, poveljnik GZ Hrastnik, Andrej Ferk, predsednik PGD Hrastnik in Dejan Peklar, poveljnik PGD Hrastnik.

Moderator pogovora: Jani Medvešek

19.00 Ansambel Murni

Dobrote po receptih naših babic izpod rok kmečkih žena (Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik)

 

Četrtek, 15. junij 2017

 10.00 Ustvarjalna delavnica v knjižnici

12.00-17.00 F.U.L. K.U.L. knjižnica

(F. fantazija branja U. užitek L. listanje K. knjiga U. ustvarjanje L. ležalnik)

(Lokacija: park pri OŠ Hrastnik– v primeru dežja, knjižnice ne bo na omenjeni lokaciji)

14.00 Gasimo skupaj z gasilci. Delavnico za otroke bosta vodila Jože Drugovič in Janez Košir (Lokacija: Knjižnica Hrastnik)

15.00-17.00 Ustvarjalno popoldne za otroke in odrasle z mentorico Jano Perpar (Lokacija: Knjižnica Hrastnik)

18.00  Pogled na nesrečo skozi oči gasilca. Z nami bodo: Urban Romih, namestnik poveljnika GZ Hrastnik, Goran Povše, podpoveljnik GZ Hrastnik in poklicni gasilec Gasilskega zavoda Trbovlje in Tomaž Žagar, poveljnik PIGD Steklarna Hrastnik (Lokacija: Knjižnica Hrastnik)

 

Petek, 16. junij 2017

10.00 Igrana predstava za predšolske otroke Spim lahko tudi jutri v izvedbi Dramske skupine OŠ Hrastnik (Lokacija: Knjižnica Hrastnik)

11.00 Gasilska pravljična urica za dedke in babice z vnučki (Lokacija: Knjižnica Hrastnik)

15.00 Tržnica hrastniških društev, organizacij, malih podjetij ter predstavitev policije, gasilcev in reševalcev

(Lokacija: hrastniška tržnica. V primeru dežja dogodek ODPADE.)

Spremljevalni program:

15.00 Zumba za najmlajše Vrtec Hrastnik

15.30 Skupina Mravljice Vrtec Hrastnik 

16.00 Plesne skupine ŠKD Feniks 

16.30 Mažorete Steklarske Godbe Hrastnik 

17.00 Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik

18.00 Steklarska godba Hrastnik 

Program bo povezoval Matej Kaiser.

V tednu izvajanja Poletnega festivala hrastniške knjižnice, od ponedeljka, 12.6.2017 do sobote, 17.6.2017, bo v sodelovanju z Anino zvezdico potekala akcija zbiranja hrane z daljšim rokom uporabe (moka, olje, žita, testenine, riž, sladkarije…) za socialno ogrožene družine v Zasavju. Hrano lahko oddate v knjižnici v času obratovalnega časa. Povežimo se v dobrih dejanjih in darujmo veliko hrane pomoči potrebnim družinam!

Od ponedeljka, 12.6.2017 do sobote, 17.6.2017, bo v prostorih knjižnice razstava risbic četrtošolcev OŠ Hrastnik. Vabljeni k ogledu!

Print Friendly, PDF & Email