Doma Aktualno Vsako drugo soboto se dobimo “na placu!”

Vsako drugo soboto se dobimo “na placu!”

Projekt »Vsi na plac!« se je na radeški tržnici aktivno izvajal od marca do decembra 2018. Zaradi pozitivnega odziva obiskovalcev pa kljub zaključku projekta z degustacijami vsako drugo soboto nadaljujejo.

Velika radeška dnevna soba polna dobrot

Kot je pojasnila vodja projekta Dubravka Kalin: “Radeče nikoli niso imele prave tržnice. Prvega prodajalca sadja in zelenjave smo imeli pod vrbami ob Sopoti. Pred tridesetimi leti so se začeli posamični ponudniki pojavljati na Trgu, v nekoliko večjem številu pa na sejemski dan vsakega osemnajstega v mesecu.” Zato se je Občina Radeče leta 2015 v okviru regijskega projekta »Posavska špajza« odločila pristopiti k izgradnji nove tržnice v Starograjski ulici, v upravljanje jo je prevzel KTRC Radeče.

Kmalu po izgradnji se je izkazalo, da Radečani niso vajeni obiskovanja tržnice, zato je bilo tudi zanimanje ponudnikov za sodelovanje na tržnici slabo. “Sčasoma smo sicer uspeli privabiti nekaj lokalnih ponudnikov, vendar to ni bilo dovolj, da bi tržnica resno zaživela” pojasnjuje Kalinova. KTRC je dal pobudo za projekt Vsi na plac!, ki je na tržnico, s pomočjo sofinanciranja Evropskega sklada za regionalni razvoj, prinesel dogajanje in posledično oživil tudi Starograjsko ulico.

Tržnico bi radi dopolnili še z gostinsko ponudbo in z lokalnimi gostinskimi ponudniki se že dogovarjajo o novih projektih, še doda naša sogovornica.

Vključili tudi najmlajše

K oživitvi tržnice je pripomogla tudi »Otroška tržnica«. Za najmlajše so pripravili dogodek »Zmešančki za otroke« in jim pokazali, kako iz lokalnih živil pripraviti okusne in zdrave smoothije. »Sprva so vsi posegali po sadnih zmešančkih, kasneje pa smo si bili vsi enotni, da je zmagovalec nad zmagovalci zeleni zmešanček s špinačo, motovilcem, hruško, jogurtom, medom in drobcem zelišč z vertikalnega zeliščnega vrta.«

Poleg že omenjenega so postavili še zeliščni vrt po konceptu zelenih sten. Koncept vrta je bil prosti dostop do zelišč, ki si jih lahko občani brezplačno naberejo.

»Učinki projekta so mnogo večji, kot smo upali in želeli pred samim začetkom izvajanja. Predvsem pa smo zadovoljni, da smo se uspeli učinkovito povezati do te mere, da tržnica ni več samo prostor, kjer se lahko kupujejo lokalni proizvodi, ampak je naša tržnica postala tudi ena velika radeška dnevna soba. Zdaj se ljudje tu srečujejo, družijo in včasih tudi kujejo nove ideje.«

Ob Svetovnem dnevu turizma, ki bo v petek, 27. septembra pripravljajo veliko kulinarično obarvano prireditev ŠtantFest.

Print Friendly, PDF & Email