Doma Aktualno Vse manj izbire za študente? Zgodba treh študentov …

Vse manj izbire za študente? Zgodba treh študentov …

Izkušnje, kompetence in vir dodatnega zaslužka so eden glavnih razlogov zakaj se vse več študentov odloča za študentsko delo.

(NE)raznolika ponudba dela

Kot se lahko prepričate tudi sami je v Zasavju na voljo zelo malo različnih del, ki bi utegnila privabiti pozornost študentov. Te lahko v večini izbirajo le med delom v trgovini, proizvodnji in strežbi. Pride pa tudi dan, ko je na študentskem servisu objavljen razpis za kakšno neobičajno delo. Kako pa na vse to gledajo študenti? So poskusili z delom tudi drugje?

Po izkušnje v Ljubljano

Veliko zasavskih študentov išče priložnost zaposlitve v Ljubljani. Vsak študent se bo strinjal, da je tam ponudba del vsekakor bolj pestra in primernejša glede na raznolikost ponudbe študijev. Poleg izkušenj pa študente privlači tudi višja urna postavka.

Tjaša Kovačič, študentka iz Kisovca

Tjaša Kovačič, študentka marketinga na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pravi, da v Zasavju vsekakor manjkajo dela v administraciji, trženju, grafičnem oblikovanju in ostalih lažjih, ne tako zelo odgovornih del, ki bi jih z lahkoto opravljali študentje iz različnih področjih in hkrati pridobivali dragocene izkušnje. “Ljudje smo si različni, nekatere bolj zanima tehnično področje, druge ekonomsko, tretje spet družbeno, zato je kakovost in privlačnost ponudbe del na trgu stvar dojemanja vsakega posameznika.” še doda.

Tjaša se je že preizkusila v strežbi v Zasavju, vendar je svojo pot nadaljevala v Ljubljano, kjer tudi študira. Ima IJPP subvencionirano mesečno vozovnico, kar pa pomeni, da potnih stroškov praktično nima. Ugotavlja, da bolj kot se oddaljujemo centru Ljubljane, nižja je neto urna postavka, kljub obsežnem in napornem delu. Nimam ravno ogromno delovnih izkušenj, da bi lahko podrobno primerjala delo v Zasavju in Ljubljani, lahko pa iz izkušenj svoje sestre in prijateljev trdim, da je v Ljubljani študentskega dela vsekakor več, v veliki večini je bolje plačano, a je hkrati tudi zelo naporno.” nam je še za konec povedala.

“Dober občutek je ko lahko skrbiš sam zase.”

Tjaša Vozel, študentka iz Zagorja

Pogovarjali smo se tudi s Tjašo Vozel, študentko anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki je raje izbrala delo bližje domu. Kljub neraznoliki izbiri del v Zasavju je našla takšno, ki jo veseli. “Če želiš delati v gostinstvu, proizvodnji ali v trgovini boš zagotovo našel nekaj zase. Rekla pa bi da je največji primanjkljaj v administrativnem delu, marketingu, izobraževalnem sektorju ter v strokovnem delu.” nam odgovori na vprašanje o ponudbi del v Zasavju.

Tudi Tjaša je že delala v Ljubljani. Delo pa je izbrala ker ji je bilo delovno mesto zelo zanimivo in je bilo to nekaj v čemer je uživala. “Za delo sem se odločila ker takšnega delavnega mesta v Zasavju ne najdeš, poleg tega pa je bila tudi plača precej boljša. Je pa tudi negativna stran dela v Ljubljani, in sicer prevoz, za katerega lahko zaradi različnih okoliščin porabiš okrog dve uri v eno smer, kar pa ti precej podaljša delovni dan.” nam zaupa Tjaša. Ugotavlja, da bi v Ljubljani zopet delala, če bi imela možnost dela v svoji stroki, v kateri tudi upa, da se bo po končanem študiju lahko zaposlila.

V Zasavju dovolj raznolike izbire

Miha Medvešek, študent iz Litije

Za študentsko delo se je prav tako odločil Miha Medvešek, študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko. Z delom je pričel že kot dijak, sedaj pa mu omogoča to, da lahko živi čimbolj neodvisno od staršev. “Mogoče v Zasavju manjka malo višje plačanih študentskih del oziroma del, kjer se zahtevajo določena znanja. Še vseeno pa se mi zdi, da je tudi v Zasavju izbira del precej široka in se najde primerno delo za vsakega študenta.” ugotavlja Miha.

Ima dobre izkušnje z delom v domačem kraju in se mu zdi nesmiselno voziti na delo v Ljubljano. Če pa v Zasavju ne bi našel kakšnega dobro plačanega dela, bi tudi sam začel iskati zaposlitev v Ljubljani. “Ker še nisem delal v Ljubljani, ne vem, kakšna so plačila tam. Vsa dela, ki jih opravljam v Zasavju pa so plačana zelo dobro, je pa tudi res, da so precej specifična in zahtevajo precej izkušenj in znanj.” še za konec doda.

Print Friendly, PDF & Email