Doma Aktualno Z novimi tremi zasavskimi že preko 200 demenci prijaznih točk

Z novimi tremi zasavskimi že preko 200 demenci prijaznih točk

Četudi marsikdo v šali pravi, da je to bolezen, ki nič ne boli in ob kateri pogosto izveš kaj novega, demence še zdaleč ne gre jemati zlahka. Tudi zato je odprtje treh demenci prijaznih točk dobrodošlo zlasti za svojce bolnikov s to boleznijo.

Mladinski center Zagorje je prvi mladinski center v Sloveniji s takšno vsebino, v Zagorju pa so tako dodali še demenci prijazno točko v Zdravstvenemu domu Zagorje in v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje. Tri nove pridobitve pa niso namenjene le osebam z demenco, pač pa tudi njihovim svojcem in vsem ostalim v lokalni skupnosti.

V stiku, ozaveščeni in bolj varni

Tovrstne točke prispevajo k oblikovanju demenci prijaznejšega okolja, večja je  vključenost oseb z demenco in njihovih svojcev v skupnost, zagotovljena pa je tudi višja stopnja varnosti, mobilnosti in dostopnosti do storitev, ki jih osebe z demenco v zgodnji fazi bolezni še lahko uporabljajo same ter tako ohranjajo svojo samostojnost in ostanejo dejavni člani skupnosti. “Vedenje o demenci ni nekaj, kar potrebujejo samo svojci- soproge, soprogi, pač pa je pomembno, da o tem izvedo tudi otroci in čim širša okolica, da se vzpostavi demenci prijazno okolje, ” je dejal David Krivec, sociolog, ki se je Spominčici pred petimi leti pridružil kot prostovoljec.

Spominčica je šopek ljudi raznolikih znanj in strokovnosti

Ekipa, ki si vneto prizadeva, da bi bila demenca celostno obravnavana, po tem, ko se jo (lahko) zgodaj prepozna, združuje z istim ciljem sociologa, socialne delavke, biopsihologa, andragoginjo, ekonomistko in številne prostovoljce, tudi zato, da zmanjšajo stigme, ki so v družbi žal še vedno močno prisotne.

Ta točka je le začetek, število obolelih v Zasavju narašča

Print Friendly, PDF & Email