Doma Aktualno Za kmetovalce hrastniškega območja na voljo 19 tisočakov

Za kmetovalce hrastniškega območja na voljo 19 tisočakov

Tudi posamezniki, ki jim je blizu obdelovanje zemlje in kmetijskih zemljišč, bodo prišli v občini Hrastnik na svoj račun – za letošnje leto so iz hrastniškega proračuna zagotovili tri tisoč evrov več kot lani, ko je bilo na voljo 16 tisoč evrov.

V Hrastniku je bilo leta 2010 (zadnji razpoložljiv podatek preko SURS-a) 230 kmetijskih gospodarstev, medtem ko jih je bilo deset let pred tem 193. Zanimanje za kmetijstvo torej RASTE!

Pravilnik o dodeljevanju sredstev za spodbujanje razvoja kmetijstva v občini Hrastnik bo pričel veljati, čim zanj za potrditvijo s strani hrastniških svetnikov zeleno luč data tudi Ministrstvo za finance in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Med kmetijska zemljišča, ki so v uporabi, se prištevajo njive, trajni nasadi, sadovnjaki, oljčniki, vinogradi ter trajni travniki in pašniki.

Pri vrstah pomoč bodo po novem upoštevani tudi ukrepi, ki se nanašajo na gozdarstvo, z namenom da Hrastničani, ki imajo najmanj 5 hektarjev gozdov lahko nabavijo gozdarsko opremo, s katero naj bi bilo delo bolj kvalitetno in varno.

Hkrati je cilj tudi pospešiti rastlinsko pridelavo, ker je, kot pravijo na Občini, na tem področju premalo zaznana. Dodeljevanje sredstev kmetovalcem ni novost, saj Občina Hrastnik že več let namenja denar in možnost za pridobitev le-tega – v zavedanju, da ima stabilno kmetijsko gospodarstvo posreden vpliv tudi na samo poseljenost podeželja, kulturno krajino in lokalno samooskrbo prebivalstva.

Po zadnjih statističnih podatkih iz leta 2016 je na slovenskih tleh skoraj 70 tisoč kmetijskih gospodarstev.

Print Friendly, PDF & Email