Doma Aktualno Za rakom zbolel kot mlad fant, danes pomaga drugim

Za rakom zbolel kot mlad fant, danes pomaga drugim

Pred 26 leti je zbolel za rakom, pri rosnih 22 letih. Po prihodu iz vojske, takrat še jugoslovanske, je odkril tumor velik 18 krat 18 centimetrov. Tako velik, da ga je vse tiščalo in zbadalo in tako velik, da je uničil ledvico.

Trboveljčana Bogdana Jagra so čakali številni pregledi, ki so pokazali, da je njegov tumor neobičajen, bil je celo prvi primerek v Sloveniji. Zdravniki so se držali za glavo, se spominja Jager,  potrebno je bilo kup posvetovanja s tujimi kolegi, da so mu sploh lahko predpisali zdravljenje. Sledila je kemoterapija, kirurška odstranitev tumorja in še enkrat kemoterapija in obsevanje. “Najhuje je bilo po operaciji, kemoterapija in obsevanje sta me uničila”, se spominja Bogdan, ki prizna, da je na trenutke popolnoma obupal. Da ga je kemoterapija po nekaj mesecih tako izčrpala, da ni imel več nobene volje. Iz 80 kilogramov je shujšal na nekaj čez 50. Dobil je napad modrostnih zob in obsevanje mu je načelo želodec. “Psihološko sem bil uničen” prizna Trboveljčan, ki so se ga lotile črne misli.

Z veliko podporo bližnjih in dobro fizično kondicijo, ki jo je imel, preden je bolezen dobila roge, je splaval. Premagal je zlobca, ki ga je napadel in začel normalno živeti. Še toliko bolj, kot prej, nam zaupa. In je bilo 10 let vse mirno. Po desetletju pa je na njegovem hrbtu žena odkrila neobičajno znamenje, ki je spreminjalo barvo in celo obliko. V ponovno bitko na onkološkem inštitutu je šel tokrat zaradi kožnega raka, ki pa so ga k sreči opazili pravočasno in ga kirurško odstranili.

Danes je Bogdan, po vsem kar je prestal, človek poln energije, volje do življenja in optimizma. Živi normalno življenje, “sem tak, kot vsak drug” doda, saj svojih zdravstvenih težav ne izpostavlja, prav tako pa ničesar ne skriva.

Oče dveh najstnikov vedno rad pomaga. Prav zato smo se mi spoznali z njim. Poleg tega, da aktivno deluje v mnogih lokalnih društvih je tokrat pod okrilje vzel dobrodelni tek Malih vitezov v Trbovljah, ki sovpada z vseslovensko akcijo. 42-letni Bogomir Dolenc bo v 42 dneh pretekel 42 maratonov – za Male viteze.

Tek za Male viteze bo v ponedeljek, 24. septembra od 15. ure dalje na stadionu Rudar Trbovlje.

Mali vitezi so bolniki, ki so za rakom zboleli kot otroci, mladostniki. Društvo bolnikom omogoča rehabilitacijo v toplicah in, ker je mnogo takšnih, ki brez spremljevalcev ne morejo niti iz enega prostora v drugega, so bivanje spremljevalcem včasih omogočili brezplačno. A tega ni več. In prav zato teh 1764 kilometrov teka nekdanjega rakavega bolnika, da bi zbral denar za še kako potrebne spremljevalce.

Pomagate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom VITEZ ali VITEZ5 na 1919. 

Print Friendly, PDF & Email