Doma Aktualno Za študente v Zasavju večinoma strežba, dražji so od zaposlenih

Za študente v Zasavju večinoma strežba, dražji so od zaposlenih

Najlažje je študentsko delo v Zasavju trenutno dobiti v strežbi. Urne postavke so različne, od minimalnih, torej 4,13 evra do dobrih 5 evrov. Najnižja urna postavka pa za delodajalca pomeni kar 6,90 evra.

Trenutno so na voljo so tudi prosta delovna mesta za poučevanje inštrumentov v glasbeni šoli, ki so precej bolj plačana, saj zanje prejmejo 10 evrov na uro. Kot pojasnijo na študentskem servisu, tista dela, ki zahtevajo predznanje, opravljene izpite ali tečaje so bistveno bolj plačana; to so: poučevanje, inštrukcije od 9 €/bruto dalje, vaditelji/trenerji plavanja od 8,5 €/h bruto dalje, računalništvo in programiranje od 8 €/h bruto dalje ter promocije in degustacije 6,4 € bruto.

V sklopu dela na terenu delodajalci nudijo tudi dela na področju plakatiranja, postavljanja odrov, pospeševanja prodaje in razvoz hrane. Urna postavka teh del se razlikuje – od minimalnega plačila (4,13 €/h neto oz. 4,89 €/h bruto) do urne postavke po dogovoru.

Lani in letos ponudba v Zasavju podobna

Iz E-študentskega servisa so nam sporočili, da je ponudba študentskih del lani in letos v Zasavju približno na enaki ravni. Po podatkih Statističnega urada RS pa je letos ponudba študentskih del za Slovenijo bistveno manjša. Največ prostih del je bilo objavljenih v maju in juniju, v juliju in avgustu število del precej pade. Na študentskem servis so nam zaupali tudi, da dijaki povprašujejo po enostavnih delih, saj nimajo izkušenj, zato lažje pomagajo v podjetjih pri določenih delih, kot so pakiranje, etiketiranje, pri lažjih administrativnih delih, vse več jih je dobro digitalno pismenih, še posebej na družabnih omrežjih, zato jih podjetja plačujejo za predstavitve blagovnih znamk na Facebooku ali Instagramu. Pomagajo tudi pri lažjih fizičnih delih, delih v kuhinji ali strežbi.

Študentskega dela na občinah malo

Na hrastniški občini so nam povedali, da preko leta ne koristijo študentskega dela, saj delo pokrivajo z redno zaposlenimi in z razpisanimi pripravništvi. Glede na razpoložljiva sredstva in prejete prošnje pa poleti občasno komu omogočijo enotedensko študentsko delo, ki je namenjeno pridobivanju delovnih izkušenj in ne nadomeščanju in opravljanju dela redno zaposlenih. Administrativna dela na trboveljski občini trenutno opravlja eden študent. Zagorska občina med poletjem delo omogoči dva do štirim študentom delo, na pomoč pa jim priskočiju študentje tudi ob prireditvah.

V Zagorju, v podjetju Bartec varnost vsako leto nudijo študentska dela, ta pa se med seboj razlikujejo, so nam zaupali. Lansko leto je pri njih delalo 33 študentov, letos 25. Delajo na različnih delovnih mestih, od proizvodnje do administrativnih del. Za enkrat ne načrtujejo novih študentskih del. Ves čas pa iščejo študente v Odelo Slovenija, v Preboldu, kjer je trenutno okoli 160 študentov. Zaposlujejo na različnih področjih, od proizvodnje do administrativnih del, plačilo je odvisno od izmenskega dela in zahtevnosti delovnega mesta. Nekateri študenti so zelo pridni, nam zaupa Jerica Zupan iz Odela, spet drugi manj. Bodo pa v prihodnje še zaposlovali, izvemo.

Za študenta več kot za zaposlenega?

Najnižja minimalna postavka študentu na račun prinese 4,13 evra, delodajalec pa zanjo odšteje kar 6,90 evra. Kar bi v mesecu juliju, če študent dela polovičen delovni čas, zneslo 92 ur. Študent bi dobil 380 evrov, delodajalec pa bi plačal 635 evrov. Za polni delovni čas, 184 ur bi taisti študent dobil 760 evrov, delodajalec pa bi odštel kar 1270 evrov.

Za primerjavo, minimalna plača v mesecu juliju 2019 znaša 886,63 evra.

Lahko dijak ali študent čez poletje najde delo v Zasavju?

Print Friendly, PDF & Email