Doma Aktualno Zagodel virus, zagodlo vreme – a žanjice se ne dajo!

Zagodel virus, zagodlo vreme – a žanjice se ne dajo!

Žetev in izdelava snopov

Včasih srp, danes kombanj. Morda je navada žetve pšenice s srpom že izumrla, a Društvo kmečkih žena Trbovlje se s tem ravno ne strinja. Letos so kljub slabim vremenskim razmeram in korona virusu že četrtič organizirale tekmovanje o žetvi na star način.

Pira na varnem pod kozolcem

Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje

Čeprav jim je korona virus malce zmešal štrene se žene in dekleta niso vdale, ter ob upoštevanju vseh pravil v skladu pandemije tekmovanje organizirale v ponedeljek na kmetiji Marjana Lamperja (po domače: zg. Lemevšek).

Žele so piro, ki jo ta tej kmetiji gospodar goji že vrsto let. Tekmovale so tri ekipe. Ekipa Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, Društvo vaških žena Čemšenik in Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake, Mlinše, Kolovrat. Žanjice je ocenjevala tričlanska komisija, ki je bila sestavljena iz članov, ki kmečko delo dobro pozna.

Zmaga je šla v Čemšenik

Zmagovalne stopničke je dosegla ekipa Društva vaških žena Čemšenik, sledili sta društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje in Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake, Mlinše, Kolovrat. Poleg priznanj in nagrad so se dekleta in žene razveselile tudi doma narejenih mask, ki jih je sešila članica društva iz Trbovelj, gospa Meta Štrajhar.

Tekmovanje je uspelo, kljub odsotnosti gledalcev in dodatne pomoči pri žetvi, saj so njivo uspešno poželi, piro zvezali v snope in jih pripeljali v kozolec. Tam so jih obesili, da se posušijo.

“Vsi prisotni smo bili veseli opravljenega dela, ter da se je tekmovanje sploh odvilo. Predvsem pa, da smo pomagali gospodarju Marjanu, s katerim sodelujemo vsa ta leta in je v letošnjem letu sam ostal na kmetiji. “ je povedala Marija Skušek.

 

Fotografije in besedilo: Meta Štrajhar, Marija Skušek, uredništvo ZON

Print Friendly, PDF & Email