Doma 1+1=2 FOTO: Mladi Zagorjani preživeli “Noč v piramidi”

FOTO: Mladi Zagorjani preživeli “Noč v piramidi”

Ljubitelji egipčanske kulture so konec prejšnjega tedna prišli na svoj račun. Učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Egipt je dar Nila ali utrinki iz zgodovine so doživeli Noč v piramidi.

“Naš cilj je bil, da z medpredmetnim povezovanjem in sodobnimi metodami poučevanja nadgradimo in poglobimo znanja in veščine, ki so jih učenci pridobili z obiskovanjem obeh interesnih dejavnosti” poročajo na OŠ Ivana Skvarče. Moči so združile knjižničarka Alenka Knez, vodja šolske prehrane Nada Brezovar, učiteljica likovne umetnosti Barbara Lekše ter učiteljica zgodovine in pobudnica Kristina Renko.

Vhod v knjižnico je v petek tako spominjal na Džoserjevo piramido v Sakari. Učenci so po uvodnem pozdravu narisali oziroma napisali svoje ime s pomočjo podob. Navezali so se na egipčanske hieroglife ter spoznali vlogo in pomen pisarjev. V nadaljevanju so se učenci prelevili v arhitekte in graditelje ter v skupinah izdelali piramide. Delo je usmerjala in po potrebi priskočila na pomoč učiteljica Barbara. Sledila je večerja v egipčanskem slogu v jedilnici (mlečna kaša s kamutom, sladica z mandlji in medom v obliki piramide). Večerjo so pripravili učenci skupaj z učiteljico Nado, po dobri hrani je knjižničarka prebrala knjigo o Kleopatri.

Premor smo izkoristili za sprehod v bližini šole in razgibavanje – urjenje egipčanske vojske. Egipt so vladarji širili z osvajanji, vojaki pa so morali ohranjati dobro telesno pripravljenost. Za razstavo, ki bo na ogled v knjižnici, so učenci poleg piramid izdelali tudi palme in se začeli pripravljati na zadnji razburljivi del – lov na skriti zaklad. V skupinah so se s svetilkami odpravili po zatemnjeni šoli. Na različnih lokacijah so jih čakale zadolžitve, ki so jih uspešno opravili. Zmagovalna skupina lova bo dobila v naslednjem tednu zasluženo nagrado.

Interesni dejavnosti se bosta v maju zaključili z nagradnim kvizom Lepo je biti egiptolog. Zagorska Noč v piramidi se je pričela ob 16. in ob 22. uri zaključila. Učenci so bili nad dejavnostjo navdušeni, poroča Renkova. “Veliko smo naredili.”, “Bilo je super. Hrana je bila dobra.”, “Lov na zaklad mi je bil zelo všeč.”

“Ko kot učitelj pripravljaš nekaj novega, drugačnega, imaš določena pričakovanja in predvidevanja, a vedno znova sem navdušena nad vedoželjnostjo učencev, njihovo ustvarjalnostjo in fleksibilnostjo. Na dejavnosti smo učiteljice poleg izkustvenega učenja spodbujale tudi sodelovalno učenje in delo v timu” za konec doda pobudnica inovativnega projekta Kristina Renko.

Print Friendly, PDF & Email