Doma Aktualno Zagorje: Lani 5 motorističnih in kolesarskih nesreč, leto prej 11

Zagorje: Lani 5 motorističnih in kolesarskih nesreč, leto prej 11

Sonce, pomlad in veter v laseh. Lepo vreme na ceste prikliče tudi vse več motoristov in kolesarjev, ob tem pa velja opomniti na dodatno pozornost voznikov.

Regionalke in okolica šol

Da bi zagotovili večjo varnost udeležencev prometa, bodo zagorski policisti v teh dneh poostreno nadzirali tiste kršitve, ki so najpogostejši vzrok za prometne nesreče z udeležbo motoristov ali kolesarjev. Posebej pozorni bodo na tiste kraje, kjer do takšnih nesreč najpogosteje prihaja. To velja za regionalno cesto med Trojanami in vse do Zasavske ceste ter za Zasavko do Trbovelj in Litije na drugi strani. Policisti bodo budno spremljali tudi cesti Izlake-Kandrše ter naselja v bližini šol.

Prekoračitev hitrosti in psihofizično stanje voznikov sta med prvimi kršitvami, ki jih bodo policisti sankcionirali. Z globo 120 evrov bodo kaznovali tiste brez primerne zaščitne čelade, 500 evrov pa moral odšteti vsak, ki se bo na cesto odpravil z neregistriranim motornim vozilom. “Zakon o pravilih  cestnega prometa (ZPrCP) v 23. členu opredeljuje tudi pogoje za zaseg motornega vozila v primeru, če je voznik motornega vozila zaloten pri storitvi hujšega prekrška” pojasnjuje komandir PP Zagorje Damjan Gajšek.

POZOR: Na cesti so tudi kolesarji!

Ob tem velja izpostaviti tudi voznike koles, ki se kot ranljiva skupina udeležencev v cestnem prometu  rekreativno pojavljajo na Zasavski cesti od Ljubljane skozi naselje Litija ter naprej skozi Zagorje ob Savi, kot tudi na regionalni cesti iz smeri Zagorja ob Savi proti Trojanam, še dodaja Gajšek.

KOLESARJI: Le ti so pri vožnji dolžni spoštovani cestno prometna pravila, in sicer morajo voziti drug za drugim, ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Vozniki koles morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje.

Zagorje: Lani 5 motorističnih in kolesarskih nesreč, leto prej 11

V Zagorju je bilo lani 5 prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles izven naselja, predlani 6. Štrije so lani utrpeli lahke telesne poškodbe, nihče hujših. Predlani so se lažje poškodovali trije, huje 2.

V letu 2017 zagorski policisti niso zabeležili nesreč kolesarjev, predlani je bilo nesreč 5, hude telesne poškodbe je utrpel eden.

Opozorilo pa komandir zaključi z željo, “da bi lahko skupaj pripomogli k boljši prometni varnosti na cestah, ki vodijo v Zasavje in tudi širše”.

Print Friendly, PDF & Email