Doma Aktualno Zagorski pleharji iz Italije prinesli zlato!

Zagorski pleharji iz Italije prinesli zlato!

Mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov Flicorno d’Oro v Italiji je Zagorjanom prineslo zlato!

Tekmovanja s 27-letno tradicijo se je udeležilo 35 orkestrov iz vse Evrope. Tekmovanje organizira Združenje Flicorno d’Oro v sodelovanju s tamkajšnjim pihalnim orkestrom Corpo Bandistico Riva del Garda in Združenjem pihalnih orkestrov province Trento. Pihalni orkester SVEA Zagorje z dirigentom Petrom Kudrom je tekmoval v 1. kategoriji in osvojil zavidljivo 1. mesto.

Peter Kuder

»Orkester se je predstavil z dvema skladbama, obvezno Old Folk Songs from Iceland, avtorja Luciana Felicianija in skladbo Philipa Sparka – Music for a Festival,« je povedal dirigent Peter Kuder.

Odličen nastop godbenikov je petčlanska mednarodna žirija ocenila s 94,29 točkami. Za doseženo 1. mesto je orkester poleg priznanja in pokala prejel tudi trobento znamke Yamaha, ki bo zagotovo dobro služila svojemu namenu.

Dirigent je še dodal: »Na tekmovanje smo se začeli pripravljati že lansko jesen, bolj intenzivno pa od letošnjega januarja s številnimi vajami. Na tem mestu bi se rad zahvalil vsem glasbenicam in glasbenikom, ki so se trudili dati svoj maksimum in s predanim delom pripomogli, da je bil nastop orkestra v soboto uigran ter zelo zanesljiv in verjamem, da je te lastnosti prepoznala tudi žirija tekmovanja, sestavljena iz uglednih mednarodnih skladateljev in dirigentov.«

Izjemen uspeh članic in članov Pihalnega orkestra SVEA Zagorje je še posebej odličen, saj je orkester v tekmovalni kategoriji nastopil po dolgih dvanajstih letih. Leta 2007 je orkester namreč sodeloval na 13. mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v Ostravi na Češkem in v najvišji težavnostni kategoriji osvojil zlato priznanje, dirigent Peter Kuder pa je prejel posebno nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

Predsednica orkestra Marjana Mlinarič Pikelj: »Izredno sem ponosna, da sem predsednica tako kvalitetnega orkestra, ki dela s takšnim entuziazmom. Glede na to, da je Pihalni orkester SVEA Zagorje neprofesionalni orkester, resnično občudujem članice in člane, da svoj prosti čas namenjajo razveseljevanju občinstva in da dajejo takšno pozitivno energijo tudi drugim občanom.«

Zasedba Pihalnega orkestra SVEA Zagorje trenutno šteje več kot šestdeset članov, ki v orkestru sodelujejo prostovoljno.

Članice in člani Pihalnega orkestra SVEA Zagorje se ob tej priložnosti zahvaljujejo Občini Zagorje ob Savi, županu Matjažu Švaganu ter vsem sponzorjem in donatorjem, ki jim zagotavljajo pogoje za tako uspešno delovanje. Brez njihove podpore in podpore zveste »zagorske publike« orkester svojega poslanstva zagotovo ne bi mogel opravljati tako uspešno, kot ga sicer.

Foto: Matevž Luzar/ Simon Tanšek/ Petra Vidmar/ ZON

Print Friendly, PDF & Email