Doma Aktualno Zaradi »korona preplaha« bodo izropali zasavske trgovine

Zaradi »korona preplaha« bodo izropali zasavske trgovine

Polni vozički, nakupovanje večjih količin mleka, moke, kvasa in še marsičesa drugega – takšno je današnje stanje zasavskih trgovskih centrov. Zdravstveni domovi v Zasavju so pripravljeni, nam potrdijo vsi direktorji, izolirne sobe vzpostavljene, prvi testi narejeni …

Manj nevaren kot mnogi drugi virusi

Najprej pojasnimo, da koronavirus kar se tiče umrljivosti ni tako zelo nevaren, prav tako so simptomi blažji, pravi strokovna vodja ZD Zagorje Urška Medved. Je pa dejstvo, da je zelo nalezljiv in nevaren predvsem za starejše, ki imajo tudi druge bolezni.

Kot rečeno so v vseh zdravstvenih domovih pripravljeni in glasno pozivajo paciente, ki na tovrstno bolezen sumijo, naj najprej pokličejo, da jih usmerijo na testiranje v izolirni prostor. Če posebnih zapletov pri bolezni ni, zdravljenje poteka simptomatsko, kot za druge, nam bolj običajne, viroze.

V Zagorju vzeli že 3 brise, dva negativna – enega še čakajo

V zagorskem zdravstvenem domu so že vzeli 3 brise, dva sta negativna, zadnjega še čakajo (DODANO 12.50: tudi zadnji bris je negativen). V Trbovljah, Hrastniku in Radečah zaenkrat še niso sprejeli pacientov na testiranje, so pa, kot nam je bilo zagotovljeno, vsi pripravljeni.

»Korona preplah« voda na mlin trgovcem

Medtem pa si roke manejo trgovci. Občani polnijo shrambe, nakupujejo na zalogo. 63-letna Hrastničanka je kupila najbolj osnovna živila: »Kupila sem moko, kvas in živila, ki imajo daljši rok uporabe. Če bo izolacija, sem pripravljena« z nasmeškom zaključi. Medtem pa je bolj resen 73-letni Tone, ki je v trgovino pripeljal ženo in jo počakal kar v avtu: »Sem sladkorni bolnik in astmatik, zato si niti v trgovino med ljudi ne upam. Bom raje počakal v avtu, da nakupe opravi žena.«

Prodaja v vseh zasavskih trgovinah se je povečala, kar nam je uspelo izvedeti od trgovcev le neuradno. V Spar Slovenija nam na naša vprašanja o povečanju prodaje, do objave prispevka, niso odgovorili.

Navodila pacientom so bolj kot ne podobna povsod. V ZD Hrastnik so zapisali takole: »Brez predhodnega dovoljenja prosimo, da NE vstopate v objekt zdravstvenega doma! Prosimo vas, da se izogibate stiku z ostalimi ljudmi in tako preprečite možnost širjenja okužbe. Z upoštevanjem navodil boste pripomogli k preprečitvi širjenja okužbe na ostale paciente in zdravstveno osebje v objektu.«

Pediatrične ambulante še vedno pokajo po šivih!

Medtem pa so na pohodu še vedno tudi druge bolezni. Viroze, angine in gripe – največ zbolevajo otroci in veliko je tudi zapletov kot je pljučnica. V Zagorju so, kot pravi Medvedova, pričakovali, da bo zaradi počitnic upad bolnih otrok velik, a je žal še vedno precej bolezni, največ med šoloobveznimi. »Se pa stanje, čeprav počasi, umirja« še doda naša sogovornica, ki svetuje vsem bolnikom, naj – če ni nujno – naj ostanejo doma.

Print Friendly, PDF & Email