Doma 1+1=2 ZASAVCI: Enkratna priložnost za razumevanje “nepoznanega”

ZASAVCI: Enkratna priložnost za razumevanje “nepoznanega”

Ravnateljica Vanja Manfredo in strokovna sodelavka Tadeja Iskra.

Poleg vseh terapij in učenja, ki ga nudijo za otroke, mladostnike in družine, želijo izobraževati tudi pedagoške delavce, ki so pogosto v stiku z otroki, ki imajo takšno ali drugačno težave. “Neverjetno je, kako so presenečeni, ko pridejo k nam. V glavi si vsi predstavljajo le najslabše. Največ je strahu zaradi nepoznavanja” pojasnjuje ravnateljica Vanja Manfredo, ki verjame, da bi lahko delali in tudi živeli bolje, če bi težave posameznika bolj razumeli.

Strokovni center VSI je za Zasavce baziran v Zagorju na OŠ dr. Slavka Gruma. Gre za svetovanje ter strokovno pomoč otrokom s posebnimi potrebami, mladostnikom, družinam in strokovnim delavcem šol in vrtcev.

Manfredova je prepričana, da gre za enega najboljših projektov v zadnjem času.

Družinam, ki imajo otroka s posebnimi potrebami nudijo nekaj več. Razne terapije, funkcionalno učenje, senzorna integracija, plavanje, plesi in tudi terapija s pomočjo psa.

Center namenjen VSEM

Ne le tisti, ki obiskujejo OŠ dr Slavka Gruma, vsi lahko koristijo program centra v dogovoru s strokovnimi delavci ali svojim zdravnikom.

Ravnateljica Vanja Manfredo je nad projektom navdušena: “Gre za zelo individualen pristop, kjer želimo že v zgodnji obravnavi ponuditi čim več”. Toliko različnih “terapij imajo na voljo, da se za vsakega najde tisto, kar mu ustreza. “Želimo čim bolj celostno obravnavo otrok, zato izobražujemo tudi šole, vrtce” pojasnjuje Manfredova, ki je skupaj z Nevo Izlakar in Tatjano Alauf Veteršek predavala že vrsti učiteljic in vzgojiteljic iz Zasavja. Prav vse je brezplačno, tudi predavatelji so se za to odločili prostovoljno. Z namenom, da bi s pridobljenimi sredstvi lahko nakupili čim več pripomočkov, vključili v program kar največ otrok in mladostnikov.

Program se povečini izvaja na šoli, občasno “gostujejo” tudi drugje.

Na osnovni šoli dr. Slavka Gruma so prevzeli vlogo regijskega nosilca projekta. V Sloveniji je centrov 10, projekt se bo izvajal do 2020. Program Strokovnega centra VSI se financira iz Evropskega socialnega sklada.

“Odziv je zelo dober”

Večina zagorskih pedagogov in vzgojiteljev je že pričelo s sodelovanjem, tudi v Trbovljah so že tako z vrtcem kot tudi nekaterimi šolami v navezi. Iz hrastniške šole in vrtca zanimanja za izobraževanje na temo otrok s posebnimi potrebami še niso izkazali. Si pa v Zagorju želijo, da bi prej kot slej vsi naredili korak v to smer.

Na splošno pa “odziv je zelo dober” se lahko pohvali Manfredova, interesa je več kot so pričakovali in glede na prijavljeno število, so že zdavnaj presegli svoje zmožnosti, pa čeprav so s projektom letos jeseni šele začeli. Prepričani so, da bodo z medijsko prisotnostjo zbudili še koga.

Soba za sproščanja – multisenzorna soba

Na zagorski šoli imajo prav posebno sobo – multisenzorno sobo. Učenci jo obožujejo, pove Tadeja Iskra, ki je koordinatorka za Strokovni center VSI. Uporabljajo jo za senzorno integracijo, torej razna občutja in kot sobo za pomirjanje.

Print Friendly, PDF & Email