Doma Aktualno Zasavci skupaj na proteste v Ljubljano

Zasavci skupaj na proteste v Ljubljano

Industrija, ki je zaenkrat še ostala v Zasavju je na udaru. Vlada jo bo z novimi obljubljenimi okoljskimi dajatvami, ki naj bi veljale že od 1. januarja, spravila na rob obupa.

'Vladni nameni so popolnoma v neskladju z ravnanjem v ostalih državah članicah EU in evropsko energetsko in podnebno politiko ter usmerjeni v poslabšanje konkurenčnosti slovenskih podjetij,' pojasnjujejo na Lafargeu, ki se bodo protesta Gospodarske zbornice Slovenije in sindikata Pergam pred vladnim poslopjem udeležili jutri dopoldne.

Lahko pride do preobrata: Če bo vlada danes prisluhnila gospodarstvu, bodo protesti odpovedani.

Tudi v Steklarni Hrastnik se pridružujejo shodu, na katerega se bodo iz Hrastnika v Ljubljano odpravili z avtobusi. Protesta se bo poleg proizvodnih delavcev udeležilo tudi vodstvo vključno z direktorjem Andrejem Božičem. Prevozne stroške bosta pokrila Lafarge in Steklarna.

Če vlada uresniči svoje napovedi, bo Steklarna Hrastnik za okoljske dajatve v najslabšem primeru plačala 1.130.053 evrov. Za primerjavo, letos bodo plačali 128.901 evro.

Kratko bodo potegnili zopet delavci – steklarna naj bi planirala razdeliti del dobička med zaposlene, ki ga zaradi dodatnih stroškov ne bo. Kot pravi direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič, pa so ogrožena tudi delovna mesta: »Pod takšnimi pogoji je vprašljiva izvedba našega naslednjega investicijskega cikla v Sloveniji. Delno pa so tudi ogrožena delavna mesta v Sloveniji.«

Protestu se pridružujejo tudi v IGM Zagorje, ki bodo ob povišanju okoljskih dajatev prav tako ob velik kos pogače. Žal drugega od njih nismo uspeli izvedeti, saj na naša elektronska sporočila ne odgovarjajo, po več telefonskih klicih pa tudi nismo uspeli do odgovornih.

Ekokrog bi z dajatvami še bolj obremenil Lafarge

Na drugi strani, torej za višje okoljske dajatve, se postavlja Ekokrog. V včerajšnjem sporočilu za javnost so zapisali, da poziv slovenske cementne industrije proti dodatnim obremenitvam na izpuste toplogrednih plinov (TGP) za največje onesnaževalce razumejo kot cinizem.

lafarge

Po njihovem mnenju 'ljudje in narava trpimo posledice podnebnih sprememb (poplave, žled, suša, temperaturne spremembe, …), ki so v veliki meri posledica njihovih izpustov TGP, obenem pa naj bi še namesto onesnaževalcev plačevali davke za omilitev posledic?' O onesnaževanju zagorskega in hrastniškega podjetja niso zapisali ničesar, so pa skoraj dve strani namenili Lafargeu in njihovim emisijskim kuponom.

Print Friendly, PDF & Email