Doma Aktualno ZASAVJE: Imamo največ kadilcev, sadje in zelenjava pa nam ne dišita preveč

ZASAVJE: Imamo največ kadilcev, sadje in zelenjava pa nam ne dišita preveč

Raziskava, ki so jo opravili v prvi polovici lanskega leta je pokazala, da ima Zasavje največ kadilcev. Kar 20 odstotkov prebivalstva kadi redno, še nadaljnjih 8 pa občasno. Tudi v Podravju imajo 20 odstotkov kadilcev, občasnih kadilcev pa 6 odstotkov. Bistveno manj kadilcev imajo vse ostale slovenske regije.

Zasavje izstopa tudi pri alkoholu, ampak ne boste verjeli …

Kako pa je pri alkoholu? Skoraj neverjetno je, da tudi tam Zasavci visimo izven povprečja. Zasavje ima skupaj s Primorci najvišji odstotek tistih, ki alkohola niso nikoli poskusili. Raziskava je bila narejena med prebivalstvom starejšim od 16 let in alkohola še ni poskusilo 31 odstotkov Zasavcev, 23 odstotkov Zasavcev pa popije kaj alkoholnega na manj kot mesec dni.

Tistih, ki pijejo vsak dan je 5 odstotkov, tistih, ki vsak teden pa 19. Povsem na repu slovenske alkoholne lestvice smo torej Zasavci, ki očitno raje kakšnega pokadimo kot spijemo.

Sadje in zelenjava nista na vsakodnevnem jedilniku Zasavcev

V najmanjši statistični regiji, kamor spadajo 4 občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje in Litija se s pretiranim uživanjem zdravih sestavin in rekreacijskimi športniki ravno ne gre pohvaliti.

Pa poglejmo – pri uživanju sadja in zelenjave nismo zadnji, smo pa precej na dnu lestvice. Kar 20 odstotkov Zasavcev ne posveča niti minute športnim aktivnostim, slabši so le še Korošci in Posavci. Tudi takšnih, ki vsaj dobri dve uri na teden porabijo za športno aktivnost je malo, le 20 odstotkov.

Print Friendly, PDF & Email