Doma Aktualno Zasavje v primerjavi z norveškim Limburgom ali ameriškimi Apalači?

Zasavje v primerjavi z norveškim Limburgom ali ameriškimi Apalači?

Kocko bo vrgla država

Martin Šikovc iz RRA Zasavje meni, da je v Zasavju bistveno, kako bo reagirala država. Na zadnji regijski konferenci je za primerjavo predstavil dva tuja modela rešitve bivših premogovnih regij, ki bi se lahko prenesla tudi v Zasavje. Upa, da se bo prinesel pozitivni predlog, to je Limburški, kjer je pri prestrukturiranju po premogovniški dejavnosti pomagala vlada. Pričakujejo pa tudi pomoč EU.

Martin Šikovc, RRA Zasavje

Prva možna primerjava za Zasavje, kot premogovne regije, je z Limburgom, kjer je ostalo brez dela okoli 75 tisoč rudarjev, vendar so s pomočjo vlade rudnik prestrukturirali v kemijsko družbo in tako zagotovili 55 tisoč delovnih mest.

Pri drugem modelu Apalači Mountins in Powder River, kjer se je zaprl rudnik, ki je zaposloval 130 tisoč delavcev, se je vlada umaknila oziroma je posledice zaprtja rudnika prepustila razmeram na trgu delovne sile.

Bomo dober ali slab primer zaprtja rudnika?

“Sta lep primer za reševanje zasavske problematike”. Eden dober, drugi slab. V EU naj bi bili seznanjeni s problemi premogovnih regij, zato so ustanovili poseben sklad za prestrukturiranje teh regij, vendar program, kot poroča Šikovc, še ni dorečen.

Za Zasavje je eden od načinov črpanja sredstev EU prav Sklad za pravično tranzicijo, ki je načrtovan za financiranje prestrukturiranja premogovnih regij.  Sprva je bilo v tem skladu 5 milijard evrov, sedaj je na voljo 100 milijard. Vendar pa so upravičene do sredstev iz tega sklada tudi tiste regije, v katerih so večji povzročitelji prisotnosti CO2.

Print Friendly, PDF & Email