Doma Aktualno Zasavska pentlja pripravljena za večdnevno potovanje

Zasavska pentlja pripravljena za večdnevno potovanje

Posledica sodelovanja Mladinskega centra Trbovlje in Planinske zveze Slovenije je Slovenska turnokolesarska pot. Lani so prostovoljci uredili stezo od Čemšeniške planine do Kuma, letos nadaljujejo z urejanjem turnih kolesarskih poti. 

Trenutno v sklopu programa Evropska solidarnostna enota izvajajo projekt »A solidarity Invasion«. Ta projekt je nadgradnja zgodbe, ki so jo lani začeli pisati skupaj s Planinsko zvezo Slovenije. Tako letos gostijo 5 prostovoljcev, ki prihajajo iz Bosne, Španije in Italije, ki pomagajo urejati Slovensko turnokolesarsko pot (STKP).

V Mladinskem centru Trbovlje zelo radi poudarijo, kako pomembne so mednarodne izkušnje, ki jih prostovoljci nabirajo na izmenjavah. Tudi zato so njihova vrata vedno odprta prostovoljcem iz različnih držav.

Lani od Čemšeniške do Kuma, letos pa …

V lanskem letu so torej urejali zasavski del poti od Čemšeniške planine vse do Kuma, letos pa bodo sprva zaključili povezavo STPK do Ljubljane nato pa se bodo lotili urejanja tako imenovane Zasavske pentlje, ki poteka z Janč preko Jevnice do Velike vasi. V nadaljevanju jih bo pot vodila mimo planinskega doma Ušte, Slivne, Vač, preko Vovš do Zasavske Svete gore. Od tam se bodo spustili do Izlak in nadaljevali v smeri Čemšenika do Ovčjih jam. Ta pot bo namenjena vsem, ki si želijo 3 do 4 dnevnega kolesarjenja po Zasavju.

Še preden pa se bodo lotili Zasavske pentlje bodo, kot že rečeno, pomagali vzpostaviti STPK do Ljubljane, zato so se za teden dni z mentorjem Gašperjem Vencem preselili v Škofjo Loko, kjer so se pridružili drugim prostovoljcem. “Urejanje turnokolesarskih poti v osnovi pomeni markiranje poti ter postavljanje usmerjevalnih tabel, na nekaterih mestih pa je seveda potrebno tudi vzdrževanje in utrjevanje poti v smislu obrezovanje dreves, očistiti poti posušenega listja, odstranitev kamenja poti, vse kar je potrebno, da se lahko kolesarji varno in nemoteno peljejo po poti” nam razloži Katra Kozinc koordinatorka projekta z Mladinskega centra Trbovlje.

Po delovni akciji na Gorenjskem se bodo Juan, Luca, Stefano, Anis in Nejra vrnili v »domače« Zasavje, kjer bodo dokončali Zasavsko pentljo.

 

Print Friendly, PDF & Email