Doma Aktualno Zasavska skrita zvezda elektronske glasbe

Zasavska skrita zvezda elektronske glasbe

Stanny Abram

Umetnik, ki izvaja in ustvarja elektronsko glasbo že desetletje. Kot DJ je prvič pred 20 leti nastopil v Hrastniku v nekdanjem Konzumu, ki je bil nekoč v sedanjih prostorih Mladinskega centra Hrastnik. V Zasavju skoraj ni lokala, kjer glasbe ne bi »vrtel« Stanko Abram, bolj znan kot Stanny Abram.

Poleg svojih avtorskih izvedb, pripravlja priredbe tudi za druge izvajalca. V zadnjem času bolj intenzivno nastopa tudi z zasedbo The Small Town Boys, ki sta jo ustanovila s prijateljem in vrtita vse od 70, 80ih, disco glasbe do klasičnega House-a.

V kratkem se obeta njegov veliki nastop, ki bo, kje drugje, kot v domačem Hrastniku. Na velikem odru na Ojstrem, kjer se bo ta vikend zvrstilo kup izvajalcev zapakiranih v HI Festival, bo obiskovalce držal pokonci tudi domačin.

»Zasavje je že od nekdaj odprto za nekomercialno glasbo«

Stanny ni le izvajalec, poleg tega, da je v njegovi produkciji nastalo že preko 2000 komadov, je glasba njegov način življenja. Ustvarja, takrat ko ga prime, pravi. Ne drži se ustaljenih ritmov ali načina, pušča si neskončno možnosti zvokov in ritmov, ki prihajajo izpod njegovih prstov. V šali pravi, da je bolj programer kot glasbenik. Predvsem zato, ker elektronske glasbe mnogi ne priznavajo kot take. A s tem se ne obremenjuje in očitno tudi njegovi poslušalci ne, saj ga ljubitelji elektronske glasbe uvrščajo v sam svetovni vrh med izvajalci. Je pa res, da je Hrastničan skromen, da ne želi sebe v ospredju, slava mu ne pomeni kaj dosti. In kljub temu, da ga dobro poznajo tudi v tujini in vabijo na festivale po Italiji, Hrvaški, Avstriji, v kratkem odhaja tudi v Holandijo, se v komercialnem svetu glasbe ne vidi. Rad je odvisen od sebe, živi umirjeno in ustvarja točno tako kot si sam zamisli.

Nastop na domačih tleh je nekaj najlepšega, pove, zato že nestrpno odšteva dneve, ko bo zasedel oder nad mestom in bodo zvoki izpod njegovih rok potovali širom Zasavja.

Tako bo vsekakor tudi njegov nastop botroval k temu, da je vsak dan prodanih več vstopnic in da se kamp prostor med Trbovljami in Hrastnikom vsak dan bolj polni. Kot kaže ga bodo celo razprodali, nam pojasni eden od velikih Stannyjevih oboževalcev predsednik Šohta Jernej Peklar. In čeprav je Stanny del hrastniških študentskih koncertov že od samega začetka, že od takrat, ko je festival še deloval pod imenom Štuor, obljublja, da bo tokrat najboljše. »Dal bom vse od sebe« nam je z nasmeškom obljubil in navrgel: »kaj to pomeni pa bodo obiskovalci sami lahko videli v petek in soboto«.

Print Friendly, PDF & Email