Doma Aktualno Zasavski inovatorji letos srebrni

Zasavski inovatorji letos srebrni

Foto: Tadej Bernik, photoforyou

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije  že 16. podelila nacionalna priznanja za najboljše inovacije. Priznanje GZS predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. V nacionalnem finalu je sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev.

Zasavci s svojimi inovacijami srebrni

Na nacionalni nivo so se uvrstile tudi tri zasavske inovacije in prejele srebrna priznanja:

  • ETI d. o. o. Izlake: inovacija: Zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito KZS-4m 2p B-tip
  • ETI d. o. o. Izlake: inovacija: Razvoj tehnologije za izdelavo nizkonapetostnih NV talilnih vložkov
  • Tevel d. o. o.: inovacija: Kontroli sistemi GALAXY

V podjetju ETI sta Andraž Pušnik in Lucjan Strehar razvila zelo pomembno novost na svetovnem trgu. Ozko kombinirano zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito tipa B omogoča zaščito enofaznih frekvenčnih pretvornikov, predvsem pa polnilnic za električne avtomobile, katerih število je v velikem porastu.

Vir: GZS

Prav tako pa je bolj številčnejša ekipa podjetja ETI razvila še eno novo napredno tehnologijo, ki je ročno montažo nadomestila s popolnoma kontroliranim avtomatiziranim in robotiziranim procesom izdelave. Nizkonapetostne varovalke zaradi svojih karakteristik zahtevajo veliko natančnost montaže izdelkov. Da pa je bil končni izdelek uspešen je zaslužna ekipa inovatorjev: Peter Drnovšek, Matjaž Drnovšek, Anton Rome, Miha Drnovšek, Matej Kerin, Peter Bregar, Tomaž Pirnat, Blaž Zupančič, Jano Arh in Peter Benko.

Peter Drnovšek: “Takšne tehnološke inovacije kažejo prave smernice za nadaljnji razvoj novih tehnologij v podjetju ETI d.o.o.
Priznanje za inovacijo na nacionalnem nivoju mi osebno veliko pomeni, kot tudi podjetju in ostalim zaposlenim.”

Priznanje na državni ravni je bilo pričakovano, pove Andraž Pušnik in doda:  “Naš nov produkt v podjetju prinaša pomemben preboj na evropski trg v smislu specialnih zaščitnih stikal na diferenčni tok, s tem pa smo si tudi odprli možnosti za razvoj ostalih novih izdelkov.”

Srebrni pa so tudi inovatorji v podjetju Tevel. Za novonastali produkt sta zaslužna Dejan Vincek in Matjaž Javoršek. Kontrolni sistem GALAXY je nadgradnja klasičnih sistemov za merjenje nevarnih plinov v industriji in rudarstvu. Ne gre zgolj za merjenje, ampak predvsem za preprečevanje nevarnosti za ljudi in premoženje, kar pa je tudi osnovni namen merjenja.

Print Friendly, PDF & Email