Doma Aktualno Zasavski možgani do lesenega računalnika, hidro in akvaponike …

Zasavski možgani do lesenega računalnika, hidro in akvaponike …

Vse večje povpraševanje po sveže pridelani hrani je navdihnilo tudi Vladislavo, Anjo in Evo, ki so v štirih mesecih od vključitve v program Podjetno v svet podjetništva, ki ga izvaja Regionalna razvojna agencija Zasavje, razvile vsaka svojo poslovno idejo.

S pomočjo rib do sveže zelenjave brez pesticidov

Vladislava Narat

Akvaponika je prepričala nekdanjo učiteljico, Trboveljčanko Vladislavo Narat. “Moja poslovna ideja je zrasla iz vrtičkarstva, saj so zalivanje, gnojenje in pletje stvari, ki jih res ne maram početi. Zato se mi zdi idealna ideja o vzgoji rastlin in rib v zaprtem sistemu vode, brez prsti, to je akvaponika. Svežo zelenjavo, ki raste štirikrat hitreje, lahko gojimo vse leto brez uporabe pesticidov, neodvisno od vremenskih razmer,” razloži Naratova.

Že spomladi bo na Neži začela z manjšim sistemom, njen cilj pa je postaviti 500 kvadratnih metrov velik sistem, a primerno zemljišče z urejeno infrastrukturo še išče. Svežo zelenjavo in ribe namerava dobavljati lokalnim vrtcem, šolam, bolnišnicam, domovom za upokojence.

Patentirala bosta sistem za hidroponično gnojenje

Anja Zdovc

Hrastničanka Anja Zdovc pa se skupaj s fantom loteva razvijanja sistema za hidroponično gnojenje, ki bo šel v fazo patentiranja v sklopu enega meseca. Poleg prodaje sistema nameravata tudi sama gojiti rastline, ki v sistemu rastejo trikrat hitreje. “Začeli bomo z gojenjem avtohotnih domačih sort solat, ciljamo predvsem na zimski letni čas, ko ni svežih vrtnin. Naši primarni kupci bodo restavracije in grosisti.”

Priložnost v doma pridelani hrani vidi tudi Eva Koncilja, ki se bo ukvarjala z urejanjem, zasaditvijo balkonov in okolice poslovnih prostorov, prodajala pa bo tudi lesene gredice, primerne za gojenje rastlin tudi na majhnih balkonih, in mini zen vrtove.

Jernej Lipar

Spremljali jih bodo še leto po zaključku programa

Mentor 18 udeležencev programa Podjetno v svet podjetništva Jernej Lipar je zadovoljen z njihovim delom: “Program je zaključen in ko bodo šli na trg, bo jasno, ali njihove analize res držijo. Njihovo delo bomo spremljali še eno leto po zaključku. Trije izmed udeležencev so že odprli popoldanski s.p., dva imata trenutno prijavljeno osebno dopolnilno delo, dva od udeležencev pa sta se že zaposlila.”

Udeleženci programa Podjetno v svet podjetništva.

Leseni računalnik in namizne igre

Marko Sotenšek s svojim malim računalnikom z lesenim ohišjem Swac cilja na Kickstarter in od uspešnosti kampanje je odvisno, ali bo njegova poslovna ideja tudi zaživela.

Od uspeha na tekmovanju enega izmed prototipov namizne igre, ki jih je razvil Matej Uduč, pa je odvisno, ali se bo lahko že podal v iskanje založnikov. Njegove družabne igre so majhne, primerne za vsak žep in hitre. Njihova poanta, s katero bo konkuriral igricam na telefonih, pa je v druženju. “Poslovni načrt je narejen za slovenski trg, a ker gre za nišno ponudbo, ciljam tudi na svetovni trg,” pravi Uduč.

Program Podjetno v svet podjetništva za občini Trbovlje in Hrastnik poteka v okviru Programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje v obdobju 2013–2020 in ga sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Print Friendly, PDF & Email