Doma Aktualno Zasavski novopečeni podjetniki: Od avtoprevozništva do inovativnih mask

Zasavski novopečeni podjetniki: Od avtoprevozništva do inovativnih mask

V začetku julija je svoje 4-mesečno podjetno pot v svet podjetništva začela zadnja, sedma, skupina 10 bodočih podjetnikov z najrazličnejšimi idejami. Mreženje, pridobivanje novih znanj in izkušenj za uspešen zagon podjetja so v polnem teku. Udeleženci programa so na tem mejniku strnili svoje vtise o programu in svojih idejah.

V zadnji ekipi ne manjka zanimivih podjetniških idej in motiviranih bodočih podjetnikov, ki bodo do konca oktobra razvijali naslednje podjetniške ideje: ena udeleženka se ukvarja z avtoprevozništvom, drugi je kuharski mojster, ki ima dovolj dela »v ozadju« in bo v ospredje postavil sebe in svoje kuharske sposobnosti, ki jih bo predajal drugim, tretji izdeluje pohištvo iz kovinskih sodov, potem je tu skupina grafičnih oblikovalcev ter organizatorjev dogodkov in potovanj, osebnih trenerjev ter oblikovalka zaščitnih mask, ki so estetsko dovršene, hkrati pa je udeleženka razvila model maske za gluhe in naglušne, kar njeni ideji vsekakor doda vrednost.

“Projekt PVSP mi je vlil še zadnjo kapljo samozavesti”

Udeleženka Tjaša Bizjak je s programom zelo zadovoljna: »S pomočjo izkušenih predavateljev sem dobila vpogled v začetne procese in osnovne formalnosti, povezane z odpiranjem s. p.-ja ter spoznala praktične veščine, ki mi bodo prišle prav na moji podjetniški poti.« 

Veliko znanj v PVSP je pridobil tudi Luka Ferlič: “Kako se oglaševati, izračunati pravilno ceno, komunicirati s strankami, kako narediti pravilno predstavitev moje storitve, dogovarjam se za postavitev spletne strani. Zelo sem vesel, da sem bil izbran v program, ker mi bo pomagalo na moji poslovni poti. Tudi vsi predavatelji in sodelavci so odlični.«

»Projekt PVSP mi je vlil še zadnjo kapljo samozavesti, ki sem jo potrebovala za vzpostavitev lastnega podjetja, ki je že zaživel v polni luči. Z znanjem, ki ga posredujejo mentorji in predavatelji PVSP-ja ter z dolgoletnimi izkušnjami na kreativnem področju sem se odločno podala na samostojno podjetniško pot.« Ob zaključku pove Kaja Čop, ki je na podjetniško pot že stopila.

»Prepričani smo, da bodo udeležencem novo pridobljena znanja koristila tako pri njihovih podjetniških podvigih, kakor tudi pri uresničevanju življenjskih ciljev,« je poudaril Jernej Lipar, notranji mentor in vodja programa na RRA Zasavje, in dodal: »Udeležencem smo skozi mentorski sistem omogočili stik in prenos znanj v sodelovanju z našo organizacijo in uspešnimi podjetniki iz bližnjih občin. V sklopu programa namreč poleg notranjega mentorja in drugih zaposlenih na RRA Zasavje, sodelujejo tudi številni priznani zunanji izvajalci (podjetniki in podjetja na trgu), ki imajo bogate praktične izkušnje, reference in podjetniška znanja iz posameznih podjetniških področij oz. v okviru posameznih podjetniških vsebin, ki jih udeleženci (bodoči podjetniki) morajo poznati, če želijo uspešno konkurirati širšemu trgu. Zato sem optimističen do prepričan v uspeh naših udeležencev in verjamem, da jim bo omenjeno pomagalo pri razvoju lastnih poslovnih idej in s tem pri samozaposlitvi oz. zaposlitvi.«

Podjetno v svet podjetništva za problemsko območje občin Hrastnik, Trbovlje in Radeče (v nadaljevanju PVSP HRT) je model podjetniškega usposabljanja, ki brezposelnim in podjetniških znanj željnim osebam omogoča, da s pomočjo priznanih mentorjev ter zunanjih strokovnjakov v obdobju 4 mesecev zaposlitve razvijejo in realizirajo svojo podjetniško idejo.
Inštrument PVSP HRT financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Javni poziv se izvaja v okviru Programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje v obdobju 2013–2020, instrumenta 5.2.6.: Podjetno v svet podjetništva Hrastnik, Radeče, Trbovlje (PVSP HRT).

Program se pod okriljem RRA Zasavje izvaja od leta 2017. V tem času se je programa udeležilo 81 oseb, od tega se jih je do danes 50 zaposlilo oz. samozaposlilo, 24 udeležencev je razvilo svoje poslovne ideje do točke, da so odprli podjetje,. Če upoštevamo še lastniški del v podjetju jih je 27. Uspešnost programa PVSP je v začetku septembra znašala 70 %. V obdobju 2014-2016 se je program izvajal pod okriljem RCR.

Program PVSP se z letošnjim letom zaključuje

Območje Trbovelj in Hrastnika je bilo v letu 2013 s sklepom Vlade določeno kot problemsko območje z visoko brezposelnostjo, kjer se v obdobju 2013 – 2020 izvajajo dodatni začasni ukrepi razvojne podpore, med drugim tudi program PVSP HRT.
Program HRT 2013 – 2020, v sklopu katerega se izvaja tudi program PVSP, se tako s koncem letošnjega leta končuje, tako da 2/3 zasavske regije s 1.1.2021 ostane brez spodbud na področju gospodarstva, ki so zajemale 6 ukrepov razvojne podpore.

Projekt PVSP HRT prepoznan tudi kot eden boljših projektov v Evropi

Evropska komisija izvaja raziskavo najboljših projektov oz. primerov dobrih praks znotraj območja EU. Pri raziskovanju projektov na področju socialnih inovacij po vsej Evropi se je seznanila s slovenskim projektom Podjetno v svet podjetništva, ki predstavlja velik potencial oz. zelo navdihujočo zgodbo za druge države članice, ter ga uvrstila med 100 najboljših evropskih projektov.

https://www.rra-zasavje.si/si/novice/podjetno-v-svet-podjetnistva-med-top-100-projektov-evrope-440.html

Print Friendly, PDF & Email