Doma Aktualno Zdravnica Neža Režun, Zagorjanka na poti v Majiwo

Zdravnica Neža Režun, Zagorjanka na poti v Majiwo

Po tem, ko je danes 24-letna Neža Režun uspešno zaključila bežigrajsko gimnazijo, se je odpravila svojim otroškim sanjam naproti in se vpisala na Medicinsko fakulteto. Kjub napornim šestim letom študija, ki so za njo, v odločitev za poklicno pot, nikoli ni podvomila in preden začne z delom zdravnice v Sloveniji, bo nekaj izkušenj nabrala še v Afriki.

Že okusila tropsko medicino

Ker je dobršen del počitnic tekom študija preživela v Indoneziji, v Sudanu in v Gani, je že uspela videti, da je zdravstvo v državah tretjega sveta popolnoma drugačno po eni strani zaradi omejenih finančnih sredstev in posledično opreme, po drugi strani pa je bolezenska problematika popolnoma drugačna. “Če so pri nas najbolj pogoste t.i. kronične bolezni starejših, pa so v Afriki in v Aziji največji problem akutne oz. nenadno nastale bolezni. Malarija, denga in vse oblike hepatitisov so tam vsakodnevni obiskovalci bolnišnic, pri nas pa se o njih le bežno učim iz knjig,” opiše Neža.

Zakaj odločitev za Majiwo v Keniji?

Ko pobaram mlado zdravnico, kdo je pobudnik načrtovane odprave, pove, da je ta zamisel v njej sami in v njenih kolegicah, Tadeji Skok in Tamari Strojan, tlela ves čas šolanja, ko pa so se lani udeležile izbirnega predmeta Tropska medicina, ki je pogoj za odhod na odpravo, so sprejele odločitev, da idejo o odpravi tudi realizirajo. Na Majiwo bosta poleg njih šla še Žiga Metelko in Grega Martin Glas, ki bosta v času odprave tik pred zaključkom magistrske stopnje študija zdravstvene nege na ljubljanski Zdravstveni fakulteti.

Neža, in če pogledava povsem osebne razloge: s kakšnimi žejami in pričakovanji se odpravljate v Majiwo?

Sama rada rečem, da grem za tri mesece v Afriko zaživet dolgoletne sanje, da se potem lahko ustalim in delam v Sloveniji. Kot nekakšna zadnja stvar, preden začnem živeti “odraslo” odgovorno življenje. Zavedam se, da je pred nami izjemno naporna izkušnja, ki pa bo brez dvoma nepozabna. Vsi radi govorimo, da smo nemočni pri trpljenju ljudi v revnejših državah in da je problem sistemski. A če bi vsak naredil eno dobro delo, ki se zdi še tako nepomembno, bi življenje olajšali nepredstavljivim številom ljudi. In natanko to je razlog, zakaj se odpravljamo v Afriko. Pomagati. Pa mogoče samo majhnemu, “nepomembnemu” številu ljudi, ki si osnovne zdravstvene pomoči ne morejo privoščiti. Materam, ki svojim novorojenčkom ne morejo privoščiti nekaj centov vrednega proteinskega praška. Otrokom, ki dnevno umirajo zaradi driske.

Projekt financiran izključno iz prostovoljnih prispevkov

Odprava v omenjeni sestavi deluje pod okriljem Slovenske sekcije za tropsko medicino. Stroški so precejšni, saj potrebujejo veliko zdravil in opreme, še več obojega pa nameravajo kupiti po prihodu v Kenijo, saj je transport z letalom zelo drag. Vsebinsko bodo stroški zelo raznoliki, pojasni zdravnica Neža, ki želi po vrnitvi iz Majiwe izobraževanje nadaljevati na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kot specializantka radioterapije: “Potrebno je plačati tudi stroške nastanitve v naši skromni hiški ob bolnici in osebje, ki nam bo v bolnici pomagalo (prevajalke, laborant in tehnik, vsi lokalci, ki že vrsto let sodelujejo s člani odprave). Zase potrebujemo še cepljenje in antimalarično profilakso, prav tako moramo s seboj vzeti profilakso za okužbo z virusom HIV. Ker imamo en dan v tednu rezerviran za podhranjene otroke, želimo nakupiti tudi čim več energijskih napitkov, namenjenim najmlajšim.”

Kar mlade zdravnice in preostala člana ekipe najbolj motivira pri zbiranju denarja, je dejstvo, da najhujših bolezni ne morejo pozdraviti sami, pač pa morajo bolnike napotiti v najbližjo, tri ure oddaljeno bolnico in seveda zanje tudi plačati stroške transporta in celotno bolnišnično zdravljenje. Celotna pot do izboljšanja zdravstvenega stanja posameznika je tako pogosto zelo zapletena, a matematika, ki se tiče denarja, je tu in v Afriki povsem enostavna, pravi Neža: “Več denarja kot zberemo, več ljudem lahko omogočim zahtevnejšo nujno medicinsko pomoč.”

Pomaga lahko vsak – vsak evro šteje!

Odprava je financirana izključno iz prostovoljnih prispevkov. Vaše donacije lahko nakažete na TRR: Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta,Vrazov trg 2,1000 Ljubljana, Davčna številka: SI44752385, Podračun: 01100-6030708380 PRI UJP, Sklic:250 584 19, Pripis: Majiwa 2020, Koda namena: CHAR

Lahko pa jih kontaktirate na majiwa2020@gmail.com in v zameno za prispevanih deset evrov prejmete majico, ki vas bo spominjala, da ste tudi sami aktivno pristopili k mladim zdravnikom na poti do tega, da skozi izkušnje postanejo izvrstni na svojem področju, predvsem pa, da ste – četudi skromno – pomagali nekomu nemočnemu na drugi strani sveta.

 

Print Friendly, PDF & Email