Doma Aktualno Zgodba z elektrofiltrskim pepelom končana, brežino bodo uredili

Zgodba z elektrofiltrskim pepelom končana, brežino bodo uredili

Med trboveljsko afero z elektrofiltrskim pepelom dovoz le tega speljali drugam.

Da ne gre za slab razplet okoli odlaganja elektrofiltrskega pepela na Lakonci, je še vedno prepričan Ervin Renko, direktor HSE EDT, ki se je držal dogovora z lokalno skupnostjo in poleti začasno ustavil dovoz – medtem pa so se za sprejemanje pepela registrirali še drugi in »posel« prevzeli. Tako je podjetju nastala poslovna škoda, je odločen Renko: “da je pepel nenevaren odpadek pa vemo že več kot 40 let, le ravnanje z njim mora biti ustrezno” in ob tem še dodal: “Pepel vozijo sedaj v drug konec Slovenije, pa se o tem dela kakšen medijski pomp, izredna seja?”

Brežino bodo uredili z drugimi kompozitnimi materiali

Vseeno si v HSE EDT želijo, da bodo v prihodnosti brežino na tem območju uredili – z drugimi kompozitnimi materiali – in območje pripravili za obrtno cono. Tehnološko opremo so že odstranili, STS dovoljenje imajo in predelovanje pripeljanega materiala se bo začelo v pomladnih mesecih.

Območje Lakonce, ki je v lasti pravne naslednice TET bodo glede na dosedaj izkazane interese razparcelirali. Je pa stanje – tako z dovozom, komunalno ureditvijo in prostorom že ta trenutek na točki, da če bi se že danes pojavil resen kupec, bi zemljišče prodali, saj si tudi v trboveljski energetski družbi želijo razvoja in novih delovnih mest, “tega nam v Trbovljah primanjkuje” dodajo.

FOTO: Na dan od 30 do 40 ton pepela

Print Friendly, PDF & Email