Doma Aktualno Zgradili s samoprispevkom in prostovoljnim delom ob sobotah, zdaj pa bi država...

Zgradili s samoprispevkom in prostovoljnim delom ob sobotah, zdaj pa bi država to razprodala

Več kot jasno so na Slovenskem državnem holdingu odgovorili županu Hrastnika Marku Funklu glede nepremičnin, ki bi jih občina rada od rudnika dobila v brezplačen prenos. Tudi kar je bilo zgrajenega s samoprispevkom in lastnimi rokami občanov, ne bo lokalna skupnost dobila – ali bodo plačali ali pa bo kupil kdo drug.

Desna stran fotografije: Godbeni dom Hrastnik v fazi izgradnje leta 1953, foto: Portal Kamra

Nič ne boste dobili zastonj!

Župan Marko Funkl

En tak primer je Godbeni dom Rudarske godbe Hrastnik, poroča župan. Zgrajen s samoprispevkom in prostovoljnim delom rudarjev, ki so ob sobotah namenili svoj čas za izgradnjo doma. Država bi zdaj to prodala – ali občini ali društvu. »To je nesprejemljivo« je ogorčeno dodal župan, ki je vsebino sestanka predstavil občinskim svetnikom in jih pozval, da skupaj težavo naslovijo na vlado, na predsednika, pristojnega ministra in poslance.

Tisto, kar me je kot župana še najbolj zmotilo na delovnem sestanku, pravi Funkl, je bilo to, da so predstavniki SDH-ja rekli, da so te stvari tako poceni, da pa bomo menda le našli 200 ali pa 300 tisoč evrov. Hrastniški župan je prepričan, da bi brezplačen prenos moral biti logična posledica revitalizacije rudniških nepremičnin.

Stoletja izkoriščali Zasavje, zdaj pa ne bi vrnili niti tisto, kar je bilo že v osnovi lokalno

Likvidacijskem upravitelju rudnika Janezu Žlaku so na taistem sestanku jasno dali vedeti, da mora prodajati vse po spisku in to čimprej. Kljub temu pa je Žlak svetnikom obljubil, da bo določene objekte, naprimer Godbeni dom, Mlakarjevo stanovanje in podobno poskušal v lastni rudnika zadržati do konca. A vseeno pojasnil, da tudi ob izbrisu družbe iz registra, se bodo nepremičnine prenesle na državo. Potem pa je povsem v rokah »mačehe«, da se odloči, kaj in kako.

Print Friendly, PDF & Email